mandag den 27. februar 2012

Fiberfest - gode tilbud fra Tind

Til Fiberfesten d. 10. marts har vi ikke færre end 14 udstillere, og jeg selv har et lille udvalg fra Tind
Vi har fundet nogle specielle gode tilbud frem, som sælges til stærkt reducerede priser.

Smykkerne, som er lavet af Anna Maxen, sælges alle med 40%'s rabat. Det er da noget som kan mærkes.

Skindtasker fra Haugland sælges til halv pris.

Der er også et lille udvalg fra Sæbeværkstedet.


Tørklæder fra Marianne Østergaard i lyse forårsfarver - også til halv pris.

Der er også stribede strømper i farverne, som ses her og en grå/sort stribekombination. Desuden er der de populære Mohairstrømper fra Tind, og både ensfarvede og stribede leggings i en virkelig god kvalitet.
( ja ok, der er ikke gjort så meget ud af opstillingen)

Vi har et meget begrænset udvalg i garnkits. Garnsalget er overladt til andre, men til gengæld har vi et lille udvalg i Birte Larsen broderi.
Udover det viste kommer der tøj fra Haugland og meget mere, som stadig ligger pakket ned i kasser.
Du bliver simpelthen nødt til at komme og kikke! for det var kun det, jeg har med. De øvrige 13 udstillere har lige så meget at byde på.

søndag den 19. februar 2012

Amigurumi

Det er blevet meget populært at hækle eller strikke små dyr, dukker eller figurer. Amigurumi en japansk kunstart, hvor man hækler små søde dyr. De hækles af alle slags garn, men helst med en lille hæklenål, så resultatet bliver tæt. Der må ikke være store huller, hvor fyldet kan titte ud af. Som oftest hækler man i omgange, og et amigurumi-dyr har som regel et stort hoved og en mindre krop.
Det var dette fænomen, som inspirerede mig til at strikke en ugle.


 Uglen er strikket af Peruvian på p 4, så fyldet ikke kan titte ud. Jeg har brugt rester i 4 farver, og opskriften kan hentes her. Det har været et sjovt lille "mellemværk" og jeg får faktisk lyst til at lave en mere i en anden udgave. Den skal hækles.
Uglen her er 25 cm høj
Skilt
Søndag d. 4. marts skal jeg til Store Strikkesøndag på Kvindemuseet i Århus. Mon ikke jeg møder andre bloggere.....?
I går i Tind mødte jeg Berit og en veninde, og det er rigtigt hyggeligt at møde jer "face to face".
Frihed - Franzen, Jonathan
Jeg er ved at høre Frihed af Jonathan Frantzen.Den har fået fine anmeldelser, og jeg synes også den er god. Jeg når dog ikke at blive færdig, inden vinterferien slutter, da det er en moppedreng på 584 sider.
Jeg har tilbragt dagene siden onsdag i sommerhuset, og det meste af tiden har jeg været i Tind's Textil og Kunst. 

tirsdag den 14. februar 2012

På højkant


På Skt. Pauls Kirkeplads i Århus ligger en lille designbutik drevet af 5 unge kunsthåndværkere. Butikken hedder Højkant og er bestemt et besøg værd. Den har eksisteret i 2 år, men det er første gang, jeg kommer der. 
Jeg bliver simpelthen så glad, når jeg ser en butik af den slags. Det er unge mennesker som brænder for deres kunsthåndværk, og de fortjener at komme ud over kanten med deres produkter. De er dygtige, fantasifulde, og de gør vores hverdag rigere.

Line Dyrholm er hende med strik, men ellers ved jeg ikke hvem der laver hvad. Her ses flag, bogstaver og tal, som man kan købe i det fineste strik til en rund 20' er. Det kan anvendes til mange formål og på Facebook er der en konkurrence, hvor man kan vinde ens eget navn.


iPad-beskyttelse i bløde og frydefulde udgaver 

Filtkurve og dækkeservietter, eller hvad man vil bruge dem til.......

 Et kik ind i prøverummet, som rummer en udstilling af tegninger. Jeg blev ikke klar over, hvad kunstneren hedder.
Der er også en del smykker som præsenteres på grene og gevir, her beklædt med hæklerier. Julie Bach har en udstilling i KBH, se linket.



Lædersmykker lavet af Julie Bach
Butikken er værd at udforske, og den rummer bestemt alternativer til de mere gængse mærker, som vi plejer at købe.
Aflæg den et besøg og støt vore upcomming designere, og der er mere at kikke efter:
 

Grafik Tak! er vores 12 meter lange og 90 cm smalle ganggalleri, hvor vi præsenterer alternativer til sofastykket udført af seje illustratorer og grafikere.

Udover de skiftende udstillinger i ganggalleriet har vi altid et udsøgt udvalg af prints, linoleumstryk, seriegrafi samt originaltegninger.


højkant vandret 10

Vandret Værksted

I Vandret Værksted kører maskinerne både i det til tider noget larmende strikkerum og i vores fælles klippe og symaskinpark.

Vi er 5 designere der bruger stedet som laboratorium. Her afprøver vi forskellige ideer og teknikker, frem mod det der i sidste ende lander i butikken.
Vi benytter udover egne produktioner og diverse bestillingsopgaver også i høj grad vores skønne lokaler til workshops – både internt og til grupper udefra, samt til forskellige kurser



mandag den 13. februar 2012

Operationen lykkedes!

Så er trøjen skyllet op igen, centrifugeret i 2 min. og har derefter fået en tur i tørretumbleren. Jeg kikkede til den hvert 7. minut. Efter 5 omgange så den "tilpas" ud. En prøvning afgjorde, at den nu var tilbage i oprindelig størrelse før vask, og altså lige tilpas. Det kan ikke vises på et billede, men man kan i hvert fald se, at operationen ikke er gået ud over kvaliteten. Faktisk bliver dette garn flottere ved brug. Det angora-agtige er ved at træde frem.

Et automatprojekt er blevet afsluttet, Julie Zahles Nessie. Den er strikket i tynn alpakka fra  Du store Alpakka på p 4. Jeg har i alt brugt 114 g af 3 forskellige farver (den ene multifarvet) og splejset dem sammen undervejs i strikningen Som det måske anes, har jeg strikket bobler lige inden udtagningen midt på.
Jeg synes, den er for lang, men da opskriften er nem selv at ændre, kan man bare slå færre masker op.

lørdag den 11. februar 2012

Færdig med fair-isle-bluse

I aftes fik jeg blusen i uld/angora færdig. Den blev skyllet op i lunkent vand og lagt på et håndklæde til tørring. Her til morgen kunne jeg så prøve den færdige bluse.
Detaljerne på ærmet ses her.

Halsudskæringen er temmelig dyb, og faktisk har jeg strikket 2 cm mere, inden jeg lukkede af til halsen. Kanten skulle kun bestå af en retrille i de to farver, men jeg valgte at strikke to, og det har jeg bestemt ikke fortrudt

Jeg har strikket en mellemting mellem størrelse small og medium. Strikkefastheden er overholdt til punkt og prikke.

Mønsterstrik bliver noget fastere end glatstrik, og det fornemmes tydeligt i blusen. Den virker lidt for stor i det øverste.
Som jeg tidligere har vist, siger opskriften, at man skal tage ind til talje i mønsteret. Det ville  jeg undlade, hvis jeg skulle strikke den en gang til, og så i stedet tage ind mellem mønstrene. Det ville sagtens kunne lade sig gøre.

Ærmerne var perfekte før vask, tætsiddende og ikke for lange, nu er de fuld længde uden dog at hænge ud på hånden, men jeg havde ønsket et lidt kort ærme.
Spørgsmålet er om jeg tør gøre som Irene. 
Jeg ville blive helt tilfreds med blusen, hvis den lige kunne krympe en smule. 
Et råd fremover kunne sikkert være at gå en ½ pindestørrelse ned, når jeg strikker glatstrik kombineret med mønsterstrik.
Der er anvendt 250 g bundfarve i uld/angora (50g = 230 m) fra Karen Noe og
50 g i hver mønsterfarve, strikket på p 3.
Garnet er fantastisk, og jeg har straks købt til en bluse mere, hvor jeg har ladet mig inspirere af de flotte farver i 

mandag den 6. februar 2012

Knitting around the world

Knitting around the World blev udgivet i 2011. Det er et ambitiøst projekt at skulle rumme hele verdens strik i en bog, og det er dog det, amerikanske Lela Nargi forsøger. Hun begynder historien i den islamiske verden, da man mener, at de første kendte forsøg på strikning forekommer blandt nomadefolk i Nordafrika.
Dernæst kommer hun til Vesteuropa og videre rundt i hele verden. Det kan naturligvis kun blive sporadiske nedslag, men bogen giver et godt overblik over hvilke traditioner, som stammer fra forskellige dele af verden.

Denne prøveklud ( sampler) stammer fra Skotland. Sanquhar er en lille by i Skotland.
"The craft of knitting came relatively late to Scotland. The first knitters were highly paid craftsmen of the 16th and 17th centuries who protected the secrets of their trade within incorporations or guilds. Nevertheless, by the mid 1700s knitting skills had spread throughout the country. This created a thriving cottage industry mainly producing simple knitted stockings in great numbers for sale to the home market and to the colonies. Such an industry grew up in Sanquhar" Interesserede kan fortsætte læsningen her.
Prøvekluden minder mig om en sweater Marianne Isager har lavet for mange år siden. Gad vide, om hun er inspireret herfra?

Se flere billeder her af Sanquhar handsker og huer.



Billedet viser en idyllisk scene af nogle hyrder, som på stylter taler og strikker, alt imens de vogter fårene. Det er da en dejlig pastoral time. Og sådan er der flere sjove billeder fra strikningens historie.

Lela Nargi kommer rundt i de forskellige verdensdele og meget kender vi godt. Men tyrkisk strikkekultur er i hvert fald nyt for mig.

Farver og mønstre minder om kelimvævningen og det er jo ikke så sært. Flot og farverigt er det.
Her kan du læse videre, og du skal ikke undre dig over, at du kommer på turkish airlines hjemmeside.
Jeg skal senere berette, hvad min opdagelse af denne bog har ført med sig.




søndag den 5. februar 2012

Gode læse-lytte oplevelser

Undskyldningen af Hanne -Vibeke Holst, ISBN 9788702115628
Som så mange andre hører jeg ofte en god bog, mens jeg strikker. Jeg har lige hørt Undskyldningen af Hanne Vibeke Holst og som sædvanlig føler jeg mig godt underholdt af hende.
Oplæsningen er også virkelig god - udført af Tammie Øst - ofte har man på fornemmelsen, at der bliver sparet på den konto, og at oplæseren aldrig har set teksten før. Ord udtales forkert, eller ordet får en forkert betoning eller tryk. Men denne oplæsning er en nydelse.
Jeg har lånt bogen som MP3 på biblioteket.
Hippie
Hippie har kunnet podcastes fra DR/p4, og det har været sjovt at høre den. Forfatteren læser selv op, så han kender da i hvert fald teksten. Under hele oplæsningen har der været baggrundsmusik, og det har gjort oplevelsen særlig stemningsfyldt. Til gengæld har jeg så ikke fået billedmaterialet med, men med iPad'en i nærheden har jeg googlet mange navne og episoder.
 Jeg husker Thy-lejren, men har ikke været der. Det var lige en tand for avanceret til mig, selv om jeg var tæt på miljøet. Men det er i hvert fald sjovt at høre historien genfortalt, og der kommer oplysninger frem, som jeg aldrig har kendt til. Jeg vil glæde mig til Hippie 2.

fredag den 3. februar 2012

Lidt nyt om Fiberfesten

Vi har planlagt en annonce til engang i februar, og alligevel er adskillige workhops ved at være udsolgt.
Det er næsten synd for dem, som hører om Fiberfesten for første gang i det lokale annonceblad, men vi er selvfølgelig glade for, at der er så stor interesse for at tilmelde sig.
En kedelig ting er at Birthe P i Garngalleriet har haft svigtende salg og ser sig nødsaget til at have ophørsudsalg.
Vi må nok konstatere, at Ry er for lille til en garnbutik med et så eksklusivt udvalg i garner, som Birthe har haft. 
I skal dog ikke bekymre jer om der bliver garn at købe på fiberfesten, for det gør der i rigt mål.
Birthe har sandsynligvis også til den tid gode tilbud i bl.a. Norogarner, og så sørger vi naturligvis for at andre kommer med et flot udvalg både i specialgarn og de mere gængse kvaliteter.

I cafeen bliver der mange demo'er, bl.a kan man lære at hækle en oldemorfirkant, se hvordan man gimper,

lære magic loop mm.
Vi er heller ikke færdige med at få fat i udstillere. Der kommer flere end dem, vi allerede nu har på hjemmesiden. Vi håber, at I vil opleve et meget spændende udvalg, og at vi i det hele taget får en rigtig god dag. 
Heldigvis er Ry ikke for lille til en storslået Fiberfest!