Blomstersjalet er færdigt, det skal bare lige sømmes, presses, vaskes og spændes op.
Lige nu strikker jeg på Swiss Cheese, og jeg venter kun på, at det bliver langt nok, så det kan få en tur i vaskemaskinen. Det er ikke sjovt at lukke af og slå nye masker op i en uendelighed.
Desværre er min sorte frakke skiftet ud med en ny :-) og dertil passer et rødt tørklæde ikke, men så må det i gavebunken.
Jeg har lånt flere mapper gamle Marianne Isager opskrifter fra en kvinde, hvis mor havde en garnforretning. Det er ren nostalgi at sidde og kikke disse opskrifter igennem, men det giver også indsigt, både i modens udvikling, men især i Marianne Isagers udvikling som strikdesigner. Mange af opskrifterne er Åse Lund Jensens bl.a den lange nederdel i firkanter.
Jeg kan læse at Åse Lund Jensen traf Marianne Isager på Skals håndarbejdsskole i 1973, hvor hun underviste og Marianne var elev. Marianne arvede i 1977 Åse Lund Jensens værksted.
Jeg gjorde den opdagelse, at den bluse, jeg lige har strikket, udkom i 1977 og da hed den Kosak. Nu går den under navnet 77, og det har så sin forklaring. Den er inspireret af en gammel model fra Nationalmuseet, kvinetrøje fra Fyn 1775, og den udgav Åse Lund Jensen i en opdateret udgave før 1977, der er ikke årstal på opskriften.
Jeg kunne vise jer rigtig mange modeller, som vi også kender i dag blot i en mere moderne udgave.
Hulkrusteknikken har Isager brugt et utal af gange og nu Helga, så det er faktisk et helt studium i strikkekunstens udvikling blot i de seneste år i DK.
Desuden ser man også teknikkens udvikling. Dengang var opskrifter skrevet på maskine og lidt i hånden. De nyhedsbreve Marianne sendte til sine forhandlere var håndskrevne og havde et meget personligt touch.
Sikken en skøn guldgrube du har fået finger i.
SvarSletDet må være sjovt at sidde og bladre i. Jeg fornemmer næsten historiens tilstedeværelse i de papirer, du sidder med.
SvarSletDet, du fortæller, stemmer helt overens med, hvad Marianne selv fortæller i sine foredrag om sin strikdesignerudvikling.
Nej, hvor spændende. Jeg er stor fan af Åse Lund Jensen og hvor er det godt at hendes viden er gemt!
SvarSletDit blomstersjal er meget smukt.
Hvilken skat! Det er jo kultur af højeste karat.
SvarSletåh, de blade må man kunne fortabe sig i meget længe ;-) Super, super smukt sjal du har strikket!
SvarSletHej. Jeg har lige fundet din blog - og det er flot at se alt du kan strikke. Har du mulighed for at sige hvor man få fat i mønsteret til sjalet med blomster på?
SvarSletTusind tak for hjelpen!!
Hilsen fra Lone i Norge
Hej Lone og velkommen på min blog. Jeg har lagt mønstret ud på den næste fane øverst oppe lige under blognavnet.
SvarSletJeg har også opdaget din og er blevet fast læser.
Hvor må det være spændende at se i sådan en stak opskrifter. Jeg har længe ledt efter en opskrift på en trøje, jeg strikkede som ung. Den var strikket i neverkont - ud i et og derfor uden ret meget montering. Jeg fandt den i et ugeblad, og tror at det var en Marianne Isager opskrift. Den ligner meget den nederdel du viser - blot med mindre tern.
SvarSletOpskriften har jeg desværre ikke mere - den er nok røget ud i et anfald af oprydningsvanvid:-) Hvis opskriften skulle være blandt dem du har erhvervet dig, vil jeg forfærdelig gerne købe den.
Hej Irene
SvarSletJeg kikker efter den, der er en del opskrifter i neverkont....... Du hører nærmere.
hej Madam Munch.
SvarSletJeg mangler en opskrift til en banekyse/hue, som jeg tror Åse Lund Jensen har lavet. Huen lukkes med en knap.Huen er retstrikket og lukket af oven på hovedet Skulle der mellem dine opskrifter være en sådan, vil jeg være meget interesseret.
På jagt efter nogle af Åse Lund Jensens opskrifter faldt jeg over din blog, og det er ikke sidste gang, jeg besøger den.
SvarSletDet er korrekt, hvad du skriver om Marianne og hendes læremester. Jeg har kendt Marianne, fra hun var en lille pige, og hun var på Skals i vinter-forår 1972 - 1973 samtidig med min lillesøster.
Jeg kendte til ÅLJ fra årene før, hvor jeg boede i Holte, og jeg elsker hendes opskrifter, især museumsstykkerne. Uldklokke, livstykke og bindesjal har jeg strikket så mange gange, at jeg ikke har tal på dem. Senest i efteråret, hvor jeg lavede en "lidt" større uldklokke i et tvinni-lignende garn. Det er heldigvis nemt at forstørre netop den opskrift til en ca. XL, med det ternede og strbede mønster.
Efter en gang, hvor jeg fik snoet maskerne på rundpinden, er jeg gået over til at strikke den ovenfra, så det er frem og tilbage til efter slidsen, og derefter rundt, sker det ikke mere. Det gør det også lettere at tilpasse længden.
Men altså, tak for en inspirerende blog.
Ps. Desværre er nogle af mine opskrifter forsvundet ved en flytning, hvor en hel flyttekasse med opskrifter, pinde og noget garn bare var væk, så jeg er også meget interesseret i at købe nogle opskrifter, bl. a. Livstykket og den græske bluse. 77 har jeg aldrig haft, men den kunne jeg også tænke mig.
SvarSlet