søndag den 16. januar 2011

Perlestrik

I går var jeg på en workhop i perlestrik på Silkeborg Museum, rigtig perlestrik, hvor vi strikkede små glasperler ind i arbejdet. Det var arrangeret af Projekt Tråd og Inger Andersen stod for indholdet. Hun indviede os i det kulturhistoriske perspektiv i perlestrik, mens vi sad og kom perler på snor - det var rigtig hyggeligt, og der er stor interesse for arrangementerne i Projekt Tråd.



Det er den 2. workshop med dette indhold og den 3. er også fuldtegnet, og alligevel er der venteliste.
Den næste workshop med strik a la Kaffe Fassett er også dubleret.
Vi sidder i dejlige omgivelser på Silkeborg Museum, og lige inde ved siden af hænger Kaffe Fassets dejlige kreationer. Projektet har kørt over en 4 årig periode, og vi er nu i det sidste år. Jeg håber at projekt- deltagerne kan finde en ny vinkel på tekstil og kulturhistorie, så vi kan få en ny projektperiode. Jeg har i hvert fald nydt udstillinger og arrangementer rigtig meget!
Perlestrik foregår på tynde pinde gerne p 2 eller måske 1½. Man trækker alle perlerne på tråden inden start og trækker dem foran sig, men garn kan jo splejses, hvis man får mangel på perler.
Perlen skal sidde stramt ind til arbejdet, og den strikkes i fra vrangsiden. Det er et pillearbejde, men når vi så Ingers flotte modeller, fik vi lyst til at lave noget "lignede".




Her ses min lille prøve. Perlestrik har en dejlig struktur, det er elastisk og har tyngde pga. perlerne. Jeg havde lige fået en lidt afvigende perle på nålen, og den ses tydeligt, men intet er fuldendt, kun Guds skaberværk, som de amerikanske patchworkdamer holder i hævd ved altid at indsætte en "fejl" i håndarbejdet. Min var nu ganske utilsigtet og ikke den eneste, men også denne teknik kræver øvelse.

7 kommentarer:

  1. Det ser rigtigt godt ud. Det lyder en anelse besværligt, men er det svært?
    Perlestrik har indtil videre været en af de strikformer, jeg har sorteret fra - simpelthen for ikke at have for meget, jeg absolut VIL prøve, men dit indlæg er jo inspirerende og tillokkende, må jeg sige. Jeg har tidligere brugt perler en del i forbindelse med applikationsprojekter og broderi, så jeg har en del perler liggende, og jeg har en del Ruth Sørensen opskrifter med perlestrik.........

    SvarSlet
  2. Nej, det er ikke svært, men langsommeligt og et pillearbejde, men nogen gange er det også dejligt at have små projekter som tager tid.
    Jeg afventer selv at gå i gang med et sæt pulsvarmer i perlestrik, men vil gøre det en gang.

    SvarSlet
  3. Man kan vist ikke sige andet end det meget smukke ting der kan laves med perler, og du har ret i at det er så hyggeligt at sidde og nusse med, til en afveksling fra de store ting vi ellers strikker.

    SvarSlet
  4. Meget spændende og inspirerende indlæg :-)

    Nu gav du mig lige lyst til at hente mit perlesjal op af kisten - det har ellers ligget en rum tid, uden at blive rørt.

    Jeg bruger en teknik, hvor jeg sætter perlen på en supertynd hæklenål og tråder den på garnet, når den skal bruges. På denne måde behøver jeg ikke sidde med en masse perler på garnet på én gang, men det er stadig et pillearbejde og tager lang tid :-) Det må jeg vist hellere lave et indlæg om på et tidspunkt.

    SvarSlet
    Svar
    1. Det forstår jeg ikke helt? Hvordan får du perlen på garnet fra tråden? Det kan jeg ikke rigtig forstå.
      Hilsen Lisa Lebrija
      Lebrija@it.dk

      Slet
  5. Ja, lad os få sjalet frem i lyset.Jeg vil gerne se hvordan du gør, det lyder mere enkelt, men stadig langsommeligt, som du også selv siger.
    Men jeg er positivt overrasket over hvor mange, der gerne vil lære noget "langsomt".

    SvarSlet
  6. Hvordan sætter i perlerne på garnet? det ser flot ud :)

    Anette

    SvarSlet