torsdag den 28. februar 2013

Babytrøje i silke

Jeg har strikket en model fra Babystrik på pinde 3 af Lene Holme Samsøe, og jeg har brugt det lækreste silke- og merinogarn, Silkbloom fino (45 % morbærsilke og 55 % merino) fra BC, men desværre ser det lidt loddent ud, når det bliver strikket.
Jeg skal lige have fundet knapper til den.

Man starter top down og opdager slet ikke udtagningen, da det sker i mønstret.
Her ses "silkefnulleret" særligt tydeligt, og det bliver vel ikke bedre i brug?

Når jeg ikke har gang i en eller anden form for mønsterstrik, klør det i fingrene efter at komme i gang, og forleden aften gav jeg efter for trangen, og begyndte på et aflangt tørklædeprojekt.
Det skal klippes op senere, så det bliver dobbelt så bredt og med en kant.

Mønstret er fra de baltiske lande, og jeg har valgt de helt forkerte farver efter årstiden.



For udenfor ser det sådan ud, solen skinner, og det mærkes at foråret er på vej.

mandag den 18. februar 2013

Diagrammer på pc'en

Normalt laver jeg mønstre i excel/regneark, men det er et langsommeligt arbejde, og der er en del funktioner, jeg savner eller i hvert fald ikke kender til.

Der er imidlertid et andet program, som kan downloades helt gratis.
Programmet hedder StitchSketch / KG-Chart for Cross Stitch. Som det læses, så er det beregnet til korssting, men er også velegnet til strikkediagrammer.

Man kan sætte farver på diagrammerne.

Man kan også konvertere et billede til et mønster.
Så med det redskab ved hånden er det meget nemmere at komme i gang, men det kræver selvfølgelig at man sætter sig grundigt ind i programmet og dets muligheder
Jeg er ved at afprøve lidt hækling. Dette er et iPad sheet fra Yarnfreak. Jeg har aldrig prøvet at hækle med flere farver, men det er temmelig nemt. Jeg hækler på p 4 i peruvian fra Filcolana.  


fredag den 8. februar 2013

Den omvendte verden

Jeg var på indkøb i dag og hørte fortravlede mødre snakke om feriepakning, skiferie og alt det tøj, der skulle med. Så gik det op for mig, at det jo er fredag før vinterferien.



Og jo, jeg ved det jo godt, for jeg skal være her den næste uge af samme grund.
Måske ses vi derude, der er i hvert fald mange nyheder i garnafdelingen.

Jeg laver mønstre på excel i øjeblikket. Det er alt-opslugende, og jeg får lavet mange udgaver af det samme mønster. Men det er strikkeprøverne, som tager tid. Her ses et mønster, som længe har været i mine tanker....

Men det jeg er mest optaget af er at strikke en mønsterbluse i Isager alpaka 2, måske iblandet nogle farver af højlandsgarnet. Vi får se, hvad det bliver til. Der skal en del flere strikkeprøver til, er jeg i hvert fald klar over..
PS, jeg strikker mønster på vrangpinden, det har ellers været en "hadeting", men Charlotte Tøndering siger, at det kan gå lige så hurtigt som på retpinden, og så må man jo øve sig.

Mit lille barnebarn er efterhånden blevet 4 måneder, og hun skal have strik fra denne bog:



onsdag den 6. februar 2013

Strik med nordisk tradition


Strik med nordisk tradition fra 1981 har været efterspurgt af mange, og antikvariaterne har alenlange bestillinger, hvis en bog skulle dukke op. Jeg har også forsøgt at få fat i den, og nu ligger den på mit bord.
En sød veninde havde to og har foræret mig den ene.

Den er udgivet af Vibeke Lind, og det er spændende at besøge hendes hjemmeside og læse om hendes baggrund. Se lige galleriet, det er meget smukt.
Lisbeth Tholstrup skriver om hende:
VLs næste gennembrud kom med Strik med nordisk tradition, 1981. Bogen viste hendes særlige formidlingstalent i forhold til at kombinere kulturhistorisk og strikkefagligt stof. Således lod hun den historiske viden få indflydelse på de moderne modellers design og teknik. Bogen, der havde fået støtte af Nordisk Kulturfond, blev modtaget med en overvældende interesse. I lighed med hæklebogen udkom den i flere andre lande. VL havde nu for alvor slået sit navn fast i den tekstile verden, skønt hun aldrig havde brugt megen energi på at føre sig frem. Hun fortsatte således stilfærdigt sit virke og sit samarbejde med Vedel og de forskellige salgssteder. Hendes seneste bogStrik på maskine og i hånden, 1990, blev en fornem dokumentation af de erfaringer, hun har indsamlet gennem sine aktive år som strikdesigner.


Stjernemønstret er første gang set i en bog i Köln 1521.
Nu vil jeg dykke lidt ned i traditionen og læse om vor gamle kulturarv, som lever i bedste velgående.
Alle kan læse med for bogen er nu udgivet digitalt!
 Det bedste er at have bogen i hånden, det næstbedste må være at have den på nettet, og den kan læses lige her
På den måde har Vibeke Lind givet kulturarven videre til evig tid, det er smukt!

PS: jeg har nu garn i alle nuancer til kornblomstsjalet, så det kan købes som strikkekit i butikken eller ved direkte henvendelse

mandag den 4. februar 2013

Store Strikkesøndag i Kvindemuseet

Hvert år i februar/marts arrangerer Charlotte Tøndering en strikkesøndag på Kvindemuseet i Århus. Den er i de senere år blevet udvidet til 2 søndage, men interessen er enorm, og i løbet af ganske få timer var der udsolgt. Der var flere, som havde taget toget fra KHB og andre "fjerntliggende steder" for at være med. Det siger virkelig noget om, at det er i Jylland, det sker.
Der er en workshop før og efter frokost, og efter kaffen slutter vi af fælles, hvor Annette D fortæller om kommende udgivelser, planer og projekter.
Billedet her viser workshoppen, som Charlotte afholdt i "den gamle byrådssal". Vi arbejder med mønsterstrik på vrangpinden og i dobbeltstrik.
Den næste workshop jeg deltog i var hos Tine og Lone, som lige har udgivet deres Nordiske Masker 2.
Deres farvevalg er valgt ud fra en Kenzo kollektion, og de præsenterede de enkelte dele samtidig med en fortælling om inspiration og tilblivelse.
Her demonstrerer Tine, hvordan hun damper det strikkede efter montering. Strygejernet holdes ca 10 cm over strygebrættet og så "fuld skrald på dampen". Ulden rejser sig lige så fint og bliver ikke flad.
Efter kaffen skulle Annette Danielsen fortælle om kommende planer, udgivelser og projekter.
Da vi hørte hende sidste år, brugte jeg denne overskrift, og den er stadig gældende.
Annette har så mange planer og ideer i hovedet, at hun frasiger sig foredrag og undervisning i en periode.
Annette er også indehaver af forlaget Kristensen og Ko, så hun udgiver andet end egne bøger.
Jeg remser op, hvad der kommer af udgivelser i nærmeste fremtid:
Strikkede striber af Helene Jensen og Pernille Fisker 8. februar
Strik af rester - en booklet med 6 opskrifter af Annette D. 22. februar
Hun præsenterede alle trøjerne, og her er noget at glæde sig til.
(jeg husker ikke den rigtige titel)
Østen for solen af Annette D til september
16 opskrifter i en bog inspireret af hendes rejser til Østen. De fleste af trøjerne så vi helt eller delvis færdige.
2 booklets af Susie Haumann med strik til voksne.
 Og der er endnu flere projekter på beddingen, men her fik vi mundkurv på, så jeg siger ikke mere......
Der kommer også et nyt garn fra Isager.
En spændende dag var slut, og jeg kunne tage til næste arrangement, som var en koncert med Hush og Chris Minh Doky - en forrygende koncert!