søndag den 1. januar 2012

Nyt år - ny inspiration

Jeg har lånt denne bog om estiske sjaler, og det har skabt en stor interesse og lyst til at fordybe mig i strikketraditioner i Estland. Forfatteren hedder Nancy Bush og har skrevet flere bøger om strikkekultur i Estland.
Hun begynder bogen med et historisk tilbageblik, og det er spændende indblik at få. Byen Haapsalu er centrum for strikningen af de flotte kniplingesjaler, som efterhånden udvikler sig til en eftertragtet vare for velstående turister fra Rusland, Sverige m.fl.
Mønstrene gik i arv i familierne, og der var ingen nedskrevne opskrifter men "samplers" og ud fra disse kunne den enkelte strikker lære et nyt mønster.
Under krigen, hvor mange estere flygtede til USA, Canada, Australien og Sverige spredtes strikketraditionen, og de smukke mønstre blev kendt vidt omkring.
I dag bruges betegnelsen Haapsalu om et sjal fra Estland, og mønstrene er ikke kun dem, som blev til i byen Haapsula.
Estlands nationalmuseum har en betydelig samling af sjaler.
Men Estland kan mere end strikke sjaler, jeg har opdaget en fantastisk ny bog om estisk håndarbejdstraditioner. Jeg har bestilt den, og skal fortælle og vise mere, når den kommer. Den er et mønster- og farveorgie, så glæd jer. Det gør jeg! 

Godt nytår til jer alle

7 kommentarer:

 1. Jeg har også set i den bog engang, det er virkelig meget fine og smukke sjaler og mønstre den er fyldt med.

  Godt nytår

  SvarSlet
 2. Det er nogle helt unikke sjaler, de minder mig om de shetlandske sjaler, der er så fine, at de kan trækkes igennem en vielsesring. Det er et kæmpe arbejde at strikke sådan et sjal, men resultatet er det værd. Glæder mig til at høre mere om den bog du har bestilt.
  Rigtig godt nytår.

  SvarSlet
 3. Tusind tak for din lille fortælling om estisk lace. Det ser ud til at være meget smukke mønstre, og det bliver spændende at høre mere om estisk håndarbejdstradition.
  Godt nytår.

  SvarSlet
 4. jeg er allerede lykkelig ejer af denne fantastiske bog og kan bare sige at den kan du virkelig glæde dig til. Godt nytår!

  SvarSlet
 5. hej
  sikke mange fine sjal der er i den bog...

  SvarSlet
 6. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

  SvarSlet
 7. Det ser spændende ud. Glæder mig til at se mere fra bogen og høre om estisk lacestrik. Er selv nybegynder i lacestrik.

  SvarSlet