tirsdag den 24. juli 2012

En rejse til Estland - del 1

En rejse til Estland byder på mange oplevelser, og jeg vil gerne dele de oplevelser, som handler om strik her på bloggen.Lad mig starte med dette billede fra Muhu Museum.
I julen faldt jeg over en bog på nettet, som jeg absolut måtte eje, og den blev starten på min interesse for estiske strikketraditioner, som så igen blev til en rejse, vi lige er kommet hjem fra. Vi er fotograferet i Muhu-nationaldragter.


Et besøg på det lille museum i Kogiva på øen Muhu er en stor oplevelse. Mange af bogens fotograferede genstande stammer fra dette museum. Det er fantastisk at kvinderne på så lille en ø har haft så stor en mønster- og farveidérigdom. Jeg tabte helt pusten, da jeg så det i virkeligheden.
Og man får endnu mere respekt for arbejderne, når man ser de strikkede vanter og strømper. De er strikket på meget fine pinde - str. 1.00 eller 0.75 fortalte museumsvagten mig. Det er strikket fast, så de kunne give varme i den estiske vinter. Men det viste er så absolut til pænt brug. Strømperne har ofte facon efter læggen, da mændene på Muhu satte pris på kvinder med faste, stærke ben. De skulle stå godt fast på jorden og kunne arbejde både i hus og mark, da mændene fiskede eller havde opgaver andet steds.

Den orange farve og pink er speciel for Muhu og ses i forklæder, tæpper og de strikkede genstande.
Sengetæppet er broderet med blomstersyning, på engelsk hedder det floral embroidery  jeg kender ikke det rette udtryk på dansk.
Efter besøget på museet kørte vi videre til dette logi. Det lå ufatteligt langt ude, og vi var næsten ved at opgive det, da vores GPS ikke kunne hjælpe os, men omsider fandt vi det.

Der var smukt og fredfyldt, og vi tilbragte 2 dage på øen Saaremaa- forbundet til Muhu med en dæmning.
Saaremaa har været i dansk besiddelse 1560 - 1645 og hed da Øsel.

Fortællingen fra Estland fortsætter......





4 kommentarer:

 1. Spændende læsning. Glæder mig til fortsættelsen :-)
  God fortsat ferie.

  SvarSlet
 2. Det lyder vel nok spændende! Sikke nogle flotte farver, de anvender i strik!

  SvarSlet
 3. Det vil jeg glæde mig til, for det er en yderst spændende historie :-)
  Kombinationen orange og pink er vovet, men også fantastisk charmerende, synes jeg - jeg kunne ærlig talt godt finde på at bruge den kombination til en lille pigekjole :-)

  Jeres logi ser primitivt, men rigtig idyllisk ud - jeg aner ærlig talt ikke det mindste om Estland, men fornemmer, at der er noget at hente for en strikker :-)

  SvarSlet
 4. Tak for inspirationen, der er vist meget at undersøge indenfor estisk strikketradition. Selv er jeg i øjeblikket meget optaget af undersøgelser af de Orenburgske kvinders spindning og strikning, så en rejse kunne være oplagt. Kan måske få tid nok til at besøge begge steder, da de er i samme retning :0)

  SvarSlet