torsdag den 10. august 2017

Strikkesæsonen er i gang igen

For mange er sommertiden ikke den store strikkesæson, selv om jeg bestemt synes, at man kan strikke året rundt. 
Men for alle, som gerne vil sælge garn, gælder det om at have nye modeller parat til sæsonen for alvor sætter ind, og jeg har en del på beddingen, men også et par ting parate nu.
Den første er ganske vist en sommerbluse strikket i det flade bomuldsgarn. Opskriften findes som en gratis opskrift her. Den er strikket oppefra, og der er ingen montering. Den eneste ændring ,jeg har lavet er, at kanten ved ærmer og forneden er strikket i retriller i stedet for en lille rullekant. Det sidste fungerede ikke i dette garn. Pasformen er rigtig fin og der er gået 220 g til str. M.

Udtagninger foregår på skuldrene og foran og bagpå indtil det går over i raglan-udtagninger. Det ser ganske dekorativt ud.
Garnet koster 45 kr/50 g


Unika sjal
Dette sjal har man selv stor indflydelse på hvordan det kommer til at se ud. 
I opskriften får man fremgangsmåden og ideer til mønster. Det er forskellige strukturmønstre anvendt i forskellige længder og i de tre farver sjalet består af. 
Der er en kontrastfarve som i dette tilfælde er rød. 
Længde 200cm og bredde 35 cm. 
Sjalet her er strikket i Milano og er fantastisk blødt. Vægt 75g. Pris 250kr


Ved køb send en mail til bodil@madam-munch.dk

Dette sjal er strikket i lammeuld dobbelt tråd, vægt 130g Pris 150kr

Her ses de to udgaver. Det øverste har min mor strikket og det andet er min variation. Det kan bestilles her

onsdag den 9. august 2017

Et besøg i Ose, Setesdalen



På vores ferie i Norge var vi i Ose i Setesdalen. Målet var Annemor Sundbøs butik og udstilling af gamle strikkede vanter, kofter og gensere. Ose er en lille landsby med ganske få huse. Turisthjemmet til venstre er fra 1887, og man kan stadig leje værelser og spise der.

Det gule hus er Annemor Sundbøs butik med en beboelse ovenpå.
Butikken åbnede kl. 11 og en venlig dame tog imod, det var dog ikke Annemor, hun havde en veninde til at passe butikken.

På den ene sidevæg var der en gigantisk udstilling af vanter i mange og flotte mønstre.
De stammer fra den "uldkludefabrik" Annemor købte tilbage i 80'erne. Man indleverede gammelt uldtøj, som kunne kradses op og bruges til fyld i vattæpper, og for det indleverede kun man så købe nyt. ( Jeg kan faktisk svagt huske den byttehandel fra min barndom)

Men ellers kunne man købe garn, bøger ( herunder Annemors udgivelser naturligvis)og meget andet i butikken

En spændende butik, som jeg kunne bruge lang tid i.


Lige ved siden af ligger Storstoga fra 1600-tallet, og der har Annemor en udstilling af strikkede kofter og gensere. Hun købte Torridal-fabrikken med et lager på 16 tons gammelt uldtøj til opkradsning. Ved nærmere eftersyn fandt hun en guldgrube af game mønstre i vanter, stømper, kofter mm. og det mest bevaringsværdige hænger nu i Storstoga. 


En planche ved indgangen fortæller lidt om, hvordan det gik til.

Her en samling af Setesdal-kofter. 
På dette link kan man læse om Setesdal-og Fana-mønstret (på engelsk)

Her er det Fana-mønstret i forskellige variationer
Udstillingen viser strik fra en tid, hvor det var en nødvendighed. Mange af "plaggene" er slidt og stoppet op til flere gange - en teknik som helt er gledet ud. Nu strikker vi, fordi vi ikke kan lade være, og trøjerne hober sig op i skabe og skuffer.

Turisthjemmet fra 1887 er det ældste i Setesdalen, og man kan stadig leje et værelse med kost og efter maden indtage kaffen i den hyggelige opholdsstue. Vi drak kaffe og spiste nybagte vafler.
Setesdalen er et meget smukt område, og en ferie der kan så absolut anbefales.