mandag den 28. juli 2014

Besøg fra Holland

Jeg har haft besøg fra Holland. I et tidligere indlæg har jeg skrevet om min hollandske forbindelse, og denne sommer kom Margje og hendes mand på besøg. De lejede vores sommerhus ved Sminge i to uger. Vi skulle naturligvis ses for at strikke sammen, og Margje havde denne bog med til mig. Det er en ren skat for mig, for jeg vidste slet ikke at Guernsey-trøjerne også blev strikket til fiskere i Holland. Men det er der nu lavet en bog om.

Bogen indeholder et kulturhistorisk afsnit og derefter er der billeder af alle trøjerne, som er strikket op igen. 

Bagerst i bogen er der en oversigt over alle de smukke trøjer. Margje har strikket 3 af dem.


Her ses vi ved det første møde, hvor jeg skal lære en teknik som på dansk hedder påfuglehækling ( på engelsk broomstrick lace. Man skal bruge en stor, tyk strikkepind og en hæklenål. Det er ganske sjovt og slet ikke svært.
På hollandsk hedder det stokhaken -nemt at forstå - "stokhækling"
Min lille prøve ses ved siden af bogen, som indehaveren af garnbutikken Knitted Knots i Holland har skrevet.
Margje havde også sin rok med, og da jeg var på genbesøg i sommerhuset, var det spinning, som stod på programmet.
Det var hyggeligt at mødes med en inkarneret strikker fra Holland, og den forbindelse er jeg slet ikke færdig med. Der er mange ting som må undersøges nærmere. Det kan måske udvikle sig til en strikketur til Holland.

Dette billede faldt jeg over på den B&B vi benyttede på turen Nordenfjords. Det er taget i 1965 i  Vandet centralskole og se lige på børnene. De har ALLE en strikket bluse/ sweater på og næsten alle er med mønster. Det var dengang man strikkede af nødvenlighed.

Til slut nogle sproglige funderinger:

Jeg har set flere, der skriver, at de søger en strikkedame. Men hvis det er hækling, er den en hæklepige - og dog hedder en af de mest populære hækleteknikker en oldemorfirkant?
Og hvad med en vaskekone eller kogekone?
Det siger vist noget om arbejdets status.





6 kommentarer:

  1. Det nødvendige arbejde har vist altid lidt lavstatus over sig. Man kan så fundere lidt over, hvor vi var henne uden rengøring og madlavning....
    Spændende med sådan en kulturel udveksling. De er så flotte, de gamle strikkede sweatre. Lige så det klør i fingrene efter at gå i gang!

    SvarSlet
  2. Det er lige lidt ekstra sjovt med al den kulturhistorie, der knytter sig til strikning :o) Det, der tidligere ikke havde meget status, bliver idag skattet helt anderledes :o)

    SvarSlet
  3. Sikke et indholdsrigt besøg. Jeg er også fascineret af de gamle sømandssweaters. Købte en bog i London; Fishermen's Sweaters af Alice Starmore. Trøjerne er inspireret af traditionerne; smukke snoninger! Det lille afsnit med strikketeknik var det, der fangede mig; saddelskuldre og "gusset" små firkanter i samlingen krop/ærme mm.
    Ja... man kan blive ganske eftertænksom, når ordenes betydning defineres....

    SvarSlet
  4. Det er skønt at lære nyt, men det er altså også fantastisk at lære "gammelt", der er så meget spændende historie ude omkring. Det er godt der skrives bøger så det bevares
    Jeg husker altså også min afdøde moster (hun villehave været 90 år idag), hun strikkede også mønsterstrikkede trøjer til sin yngste søn. Hun købte gamle striktrøjer og trævlede dem op også blev strikker trøjer og slipover'e. I dag ville det have fine ting, men min mor synes det var synd for drengen og var vist også lidt bange for at han blev drillet. Jeg er sikker på at min moster bare var så vant til at vende hver en øre.
    Åh, ja - de ord og det er tilsyneladende internationalt - en "oldemorfirkant" hedder jo en "Granny square" ;-)

    SvarSlet
  5. Man bliver da helt nostalgisk af at se den skoleklasse - se, det var tider :-) Det er en stor glæde at kunne møde nye, dygtige mennesker med samme interesse og udveksle viden. Du er heldig, Bodil - og hvis der er noget at interessere sig for i hollandsk strik, så er jeg sikker på, at du er kvinden, der finder ud af det :-)
    Fischermen´s Sweaters af Alice Starmore er også en bog, der huserer på mine hylder og den er blevet grundigt studeret. Det er et af efterårets mål at strikke derfra :-)

    SvarSlet
  6. Den bog faldt jeg over forleden på amazone...uuh, det kriblede. Det er SÅ interessesant at se udviklingen i strikningens historie. Og - ja, fotoet kunne også være taget i min klasse i -65

    SvarSlet