mandag den 1. juni 2015

Tur til Fyn

Søndag d. 31. maj var foreningen Seriøs Strik på Tur til Fyn. Vi skulle besøge Hjelholt Uldspinderi og høre Henrik fortælle om, hvordan deres dejlige garner bliver til. Det var en stor oplevelse at se og høre om processen, for det tænker man jo ikke så meget over, når man køber et bundt garn.
Her er han ved at fortælle om de forskellige uldtyper, merino og pelsuld. Han har selv 500 moderfår, men køber uld mange steder fra, og man kan også sende eget uld til fabrikken og få spundet sit eget garn.
Efter sorteringen sendes ulden til England for at blive vasket og farvet, og så kommer den hjem til Hjelholt igen for at blive spundet.

Et kik ned i fabrikken, hvor ulden ligger i store baller. 

Denne grå bunke repræsenterer det ypperste indefor uld, det er nemlig moskusuld fra Grønland, og den skal igennem kartemaskinen.

Henrik har lige sat gang i maskinen, og det fyger med moskusuld. En fra selskabet stod lidt tæt på, og hun blev helt hyllet ind i uld, som klistrede til jakke og bukser, så vi måtte "plukke" hende bagefter.

Billederne viser ikke hele processen. De store hvide spoler er utvundet som pladegarn, og maskinen tvinder garnet, men det er stadig et entrådet garn.

Senere bliver det til totrådet garn. Det var virkelig lærerigt at se den process og alt det arbejde, der går forud, før garnet kan komme på hylderne i butikken, og vi kan nyde de smukke farver og fibrenes spil i de enkelte garner. Jeg vil håber, at vi i mange år fremover kan bevare uldspinderier i Danmark. Lige nu er der kun to tilbage Henrichsen i Skive og så Hjelholt.
Efter rundvisningen i spinderiet, var der naturligvis et besøg i butikken, men her fik jeg ikke taget billeder.

Derefter gik turen til Hørvævsmuseet på Krengerup Gods, hvor vi skulle indtage frokosten. Vi var efterhånden blevet MEGET sultne, så det var dejligt at få lidt i maven inden omvisningen.

I cafeen hang dette skue, og det er jo lige til at nyde de fantastisk smukke farver.

Museet drives udelukkende af frivillige og se deres program, det er et meget aktivt og levende museum. Mange af os havde ikke været der før, og igen forundres man over de mange aktiviteter, der er rundt om i Danmark. I udstillingen så og hørte vi om vævens udvikling fra oldtiden til 1960'erne, hvor Tommerup Væveri måtte indstille produktionen

En væv er et meget sindrigt system og der vævedes med hulkort


Vores rundviser, Anders havde været i lære i 2 år på dette museum. Han blev så fascineret af vævene, da han så dem første gang, så han meldte sig som frivillig.

Denne væv er jo et rent kunstværk

Her ses den plante det hele handler om - hør.
Men besøg selv dette fine museum, og hvis manden ikke vil med ind, så er der et Skoda museum i en tætliggende bygning.
Turen dertil er også smuk, Fyn er Danmarks have, og syrenerne stod i lange rækker og blomstrede.
Tak til arrangørerne for en meget fin tur.

Text-to-speech function is limited to 100 characters

6 kommentarer:

  1. Tak for turen... Det ser bare så spændende ud. Fik hun lov at beholde moskusulden? ;-)
    Hørvævsmuseet er bestemt også et besøg værd. Har været der sammen med mor og Gitte en gang vi var på pigetur!

    SvarSlet
  2. Nej Anne - det gjorde hun ikke :P Jeg opdagede det først, da jeg vendte mig om - og de andre brød ud i grin.
    Men det var en rigtig god tur.

    SvarSlet
  3. Hørplanten er en af mine yndlings - den har så smukke blomster :-) Fascinerende tur - den sidste væv, du viser er i sandhed et kunstværk. Det er spændende, at der stadig er små pletter derude, vi ikke kender :-) Jeg håber virkelig også de danske spinderier overlever - det er jo ganske særligt hyggeligt, at de er der - så vi må støtte op ved at købe garn fra Hjelholt og Henrichsen indimellem - jeg har iøvrigt et del garn på lager fra Hjelholt som jeg købte, da jeg var nede hos dig i Tind. Tror, det har ligget så længe, fordi det var indkøbt til en herretrøje ;-)

    SvarSlet
  4. Very informative, keep posting such good articles, it really helps to know about things.

    SvarSlet