fredag den 28. august 2009

á propos

Pelse Asboe talte i sit foredrag om sine oplevelser med håndarbejde i skolen, og dem var vi mange der kunne nikke genkendende til. Det måtte absolut ikke være sjovt, det var en alvorlig sag at lære at strikke eller sy, så ingen snak eller hyggeligt samvær! Nøjagtighed var en dyd og at pille op hørte så absolut til en meget brugt disciplin i faget.
Formålet med undervisningen i håndarbejde i 2009 er, at eleverne tilegner sig kundskaber og færdigheder, der knytter sig til skabende og håndværksmæssig fremstilling. Og det er spændende! her er fantasi og kreativitet i højsædet og der skabes mange flotte projekter.Jeg gik en tur i håndarbejdlokalet og besøgte en 4. klasse, som lige er startet på faget. De lavede dukker ved hjælp af lærred, vat og snor. De lærte noget om stofretning ved kun at måtte rive stoffet i passende stykker til deres dukke. Resultaterne blev sat op i rionettet på gangen og her gik de ud for at lege med dukkerne, hvis de skulle have en pause eller var færdige før de andre.

Pelse fik udleveret 4 knappenåle og en synål ved sin start på håndarbejdsfaget og ve den der ikke kunne aflevere samme antal tilbage ved skoleårets afslutning! Problematikken er stadig den samme, nåle har det med at forsvinde og nåle er dyre i dag, så 4. klasse skal også i gang med at lave deres egen lille nålebog, men efter helt andre metoder.
Materalet er filt, der er fri broderi og billeder fra vægtæppet nedenunder er klippet i småstykker og brugt som dekoration. Resultatet er at eleverne holder meget styr på nålene, men uden at skulle stå til regnskab for de bortkomne.

Vægtæppet som pryder hele lokalet er lavet efter et hatteprojekt. De enkelte hatte er fotograferet, været igennem et program i PC'en og overført til papir, som kan klæbe på stof. Det er så flot og jeg kunne ikke få det hele med.
Med denne start på faget håndarbejde tror jeg at mange af vores elever vil fortsætte med at værdsætte kreative udfoldelser, takket være dygtige og inspirerende lærere.

1 kommentar:

  1. Hvor er det dejligt at læse. jeg havde i de sidste år af min tid som lærer - håndarbejde i en 4. klasse, og det var dejligt, dejligt at kunne fornemme deres glæde ved at kunne skabe, de blev gerne ½ time ekstra...hmm ja det gjorde jeg ind imellem og det var ren hygge OG indlæring.

    SvarSlet