onsdag den 31. december 2014

Farvel til 2014

 Så er julen overstået, og det er årets sidste dag i 2014. 
Det blev ikke til mange hjemmelavede julegaver her på matriklen, Iris fik årets eneste strikkepakke, og det var Citrus, som jeg har vist før, og så en vævestrikket cardigan (Spirrevip) fra Annette Danielsens bog, Strik til Småfolk.

 Spirrevip er strikket Alpaka 2 og Highland fra Isager. Den er ment som en drengecardigan, men vi blev enige om, at den også egner sig til piger. I hvert fald kan den gå i arv til Christian, når han vokser til den.
Julen har stået i børnebørnenes tegn, og vi har haft dem begge hjemme, og det har vi nydt i fulde drag.
Christian er nu 7 måneder og en lille glad gut, som snart kan kravle. Han nød at ligge på lammeskindstæppet foran brændeovnen - især i bar figur.

Iris er godt to år, og hun fik en drøm af en nederdel af sine farforældre. Når hun får nederdelen på, forlanger hun musik, og så går den vilde dans med svung i nederdelen.

Julen fik et uventet hvidt lag sne, som vi kunne nyde i juledagene. Lyset var helt fantastisk, og det føltes som en ekstra gave.
Vores ældste søn nyder julen under andre himmelstrøg. Han optræder jul og nytår på Maldiverne i et luksus-resort. Det er 3. gang han har det engagement.
Vi har bedt ham om at få et engagement næste år også, men denne gang med et familiehus, så vi alle kan komme med.
Til slut vil jeg ønske alle mine læsere et rigtigt Godt Nytår.
Billedet er fra vores sidste rejsemål, Sydney.

mandag den 15. december 2014

Australien

Vi har haft en meget spændende rejse til Australien. 
Vi landede i Sydney 7.30 om morgenen efter laaaaaang flyvetur, og det gjaldt om at holde sig vågen hele dagen, så vi kunne falde ind i en ny dagsrytme - 10 timer forskudt fra den vi kom fra.
Det gik ganske godt, for det var en spændende og meget smuk by, vi var landet i, og Tore (søn) var vores guide. Han har nu boet i byen i 1 år, så han er ganske godt kendt med det hele.
Den første tur gik rundt i Botanisk Have med udsigt til både Operaen og Harbour Bridge.

 Tore går gennem haven hver dag, så der var så mange træer og planter vi skulle se. Figentræerne så vi mange af, og de er imponerende store. Tænk, at det er dem, vi har som potteplanter i stuerne.
Vi brugte ikke meget tid i stormagasiner, men Strands Arcade måtte vi se. Arkaden er bygget i 1891 og er den eneste af 5 arkader, som er tilbage.

 Vi købte en guided rundtur i Operaen, og det et fantastisk og imponerende bygningsværk. Man er lidt stolt over at være dansker, når man går rundt i de unike omgivelser.
På Museum of Contemporary Art så vi en udstilling med aborigonal kunst. Det var en spændende udstilling, og vi blev budt velkommen af en guide, da vi kom ind i museet og fik lige en kort orientering om, hvad vi skulle se. Sjældent har jeg følt mig så godt tilpas på et museum.

Jeg måtte også lige se en garnbutik og på Knitmap.com fandt jeg Morris & Sons på York Street. Den var i to etager, i stuetagen var der broderi og i kælderetagen en stor garnafdeling. Der var mange forskellige specialgarner, men ikke noget jeg ikke havde set før. Jeg spurgte til australsk uld, da de jo har en meget stor uldproduktion, men der var kun almindelig merino. Jeg troede, at man kunne købe Possum Garn i Australien, men det er New Zealand, så jeg gik med uforrettet sag, og det var det eneste jeg så til garn overhovedet. Faktisk strikkede jeg ikke i 14 dage!

Butikken havde en stor bogafdeling, men den eneste danske var en bog af Vivian Høgsbro. Arne og Carlos var populære, og den sidste bog var lige solgt, før vi kom.  
 Sydney har så mange fine strande, her er vi på Bondi Beach. Den vil blive fyldt med mennesker hen over julen.
 Vi gik vidunderlige ture langs kysten både i Bondi og Manly. Der er en smuk, smuk kystlinje, og ude på det store ocean så vi op til 15 store skibe sejle mod nord. Vi var længe om at få styr på verdenshjørnerne. Mærkeligt at solen står i nord ved middagstide (faktisk også mærkeligt at snakke om verdenshjørner, når jorden er rund).
 Efter Sydney lejede vi bil og kørte vi lidt rundt i området. Her er vi i Grand Canyon i Blue Mountains
Det bliver ikke til flere billeder, selv om der er masser at tage af. 
Australien er et fantastisk kontinent beboet af venlige, hjælpsomme mennesker.
Vi lejede værelse gennem Airbnb og det kan varmt anbefales. Vi kom i kontakt med almindelige mennesker og hørte om deres hverdag.
Det eneste minus ved den tur, er den lange flyrejse hjem og det efterfølgende jetlag.

onsdag den 19. november 2014

FiberFest i Ry 2015



Så er programmet for Fiberfest 2015 klar på bloggen, og du kan bestille billetter til workshops allerede fra i dag.Det foregår 7. marts 2015 Som sædvanlig finder arrangementet sted på Mølleskolen i Ry.
Vi har mange spændende nyheder på programmet både når det gælder workshops og nye udstillere.
Lad begivenheden løbe fra mund til mund, så vi får en fantastisk dag med stor deltagelse.
Her i huset har vi mange gøremål. Vi skal være klar til afgang lørdag til en rejse til Australien for at besøge vores søn. Uh, det bliver spændende.
Desuden kræver byggeriet stillingtagen til mange ting. Vinduer, døre, hvordan skal de se ud? loft og vægge- hvilken beklædning?
Hvor skal trappen placeres - for der kommer første sal på. Det er alt sammen så spændende.

Desuden giver min nye side på facebook en del bestillinger, så jeg pakker og pakker og det er jo herligt for en netbutiksindehaver. I dag er der tilbud på pulsvarmere med hanefjedsmønster.
Lørdag er sidste dag, hvor jeg kan sende pakker ud, derefter holder netbutikken lukket til d. 9. december. Vi skal ned at opleve Australien og varmen.


mandag den 17. november 2014

Madam Munch på Facebook

Jeg har oprettet en firmaprofil på facebook. Her kommer små opdateringer, tilbud m.v. Bloggen vil stadig indeholde større indlæg med billeder. Jeg bliver glad, hvis du deler eller "liker" min nye side på Facebook.
Lige nu er der tilbud på Mariehønen - den sendes portofrit..

søndag den 16. november 2014

Blickfang i Øksnehallen

Det er tredje gang at internationale møbel-, mode-og smykkedesignere mødes på Blickfang i København.
Der er udstillere fra mange lande.

 Place de Bleu er en lokal systue i en global verden med en mangfoldighed af kvinder, der syer, strikker og hækler alt i hånden.
Place de Bleu uddanner og beskæftiger udsatte indvandrerkvinder for at hjælpe disse kvinder og deres familier til et bedre liv med større værdighed og glæde.
Systuen holder til på Rentemestervej i Nordvest.
Læs mere her

Puderne er syet af Kvadratstof med stor præcision.

Keramik i skønne faver


Her er store halskæder i opfindsomme materialer. Designeren, Carla Matos er fra Portugal

Nordic Function er lyse, lette multifunktionelle møbler, her skammel, bord og opbevaring i et.
Designeren og indehaveren af firmaet hedder Camilla Bernth
Der var også en stand med håndstrik. Designeren, Dörte Kaufmann er fra Østrig, og alt er håndstrikket i 100% naturmaterialer. Dejligt at se at der ikke var gået på kompromis

Disse trekanter var et hit blandt børnene. Iris tumlede der i lang tid og kunne næsten ikke løsrive sig.
Trekanterne er i skønne farver og hæftes sammen af magneter. Men de kunne ikke holde til meget uden at falde sammen, dog er de nemme at sætte sammen igen og det giver matematisk forståelse for en ligesiden trekant.
Firmaet hedder Tukluk og er fra Wien

Det var blot et lille udsnit af udstillerne. Nu holder vi frokostpause i designstole, og Iris sidder godt.
Hun må have noget at styrke sig på efter at have drønet rundt i udstillingsområdet. Vi kom tidligt og der var god plads til at boltre sig i mellem standene.
Vi tager en runde mere efter frokost, Der er så meget smukt at se på.

fredag den 31. oktober 2014

Still going strong

Her ser I min mor, hun fylder 91 i dag. 
Hun ser glad ud, på trods af at vi lige har trævlet en hel bluse op, som hun lige har strikket! En hel trøje med rundt bærestykke og mønster over det hele!
 Det var et eksperiment, som ikke lykkedes, og jeg skulle så have garnet med hjem, så det kan genbruges..
Men efter et lille hvil på sofaen efter frokost, var der dukket en ny ide op. Nu kunne den se sådan og sådan ud, og garnet kom op af posen igen, det var for skræmmende at være uden strikketøj et par dage..
Min mor er ukuelig, nye ideer fødes og skal straks afprøves.

Hun har været langt omkring i den kreative verden.
Først underviste hun i kjolesyning i aftenskolen,da vi var små. Så kom en industri-overlocker på banen, og der blev syet så meget, at der også kunne sælges af det.
Derefter blev en strikkemaskine indkøbt, og dusinvis af trøjer blev produceret - der var så sågar en lille filial på Langeland.
Senere kom stoftryk og batikfarvning til, og mor havde både undervisning i ungdomsskole og på voksenhold.
Igennem hele forløbet har hun syet til sine 4 børn, syltet, frosset og slagtet til en landhusholdning, men assisteret af min mormor og som oftest en ung pige i huset. Sidstnævnte ophørte, da min søster og jeg voksede til.


I  80 - 90' erne kastede mor sig over de tørrede blomster og blev en rigtig dygtig blomsterbinder.
Min far deltog i dyrkningen af blomsterne, plantede ud, plukkede og tørrede, og mor fik et lille blomsterudsalg.
Den aktivitet, vi er kommet til lige nu, er strikning, som I jo har hørt en del om her på bloggen.
Men det er mere end strikning, det er også mønsterudvikling og nytænkning.
Ikke dårligt i den alder!
Jeg behøver ikke fortælle, at hun naturligvis bor i eget hus og passer hus og tildels også have og stadig sylter rødbeder, laver syltetøj og meget mere, som hun deler ud af til sin store familie.




onsdag den 29. oktober 2014

søndag den 26. oktober 2014

Hvad et lille møl kan forårsage..... grrrr

I sommer begyndte jeg på denne trøje, se nederst i et tidligere indlæg. Jeg var kommet et godt stykke op i raglanindtagningerne, men kunne se at mønstret ikke virkede gennemtænkt, så derfor gik jeg lidt i stå, og stikketøjet kom op at ligge på mit værksted. Der lå det til fornylig, hvor jeg fik lyst til at komme videre med trøjen. Men.... et møl havde spist af den lækre entrådede mohair (de ved nok, hvad der er godt!) Highlandgarnet havde de ikke rørt. Men det var kun 6-7 omgange nede, så det trævlede jeg op og strikkede igen. Men et nærmere eftersyn viste, at der var flere steder, hvor den lille møllarve havde fornøjet sig, så ikke flere overvejelser, det hele skulle trævles op. Men ok, tænkte jeg, det var nok også det bedste, for trøjen blev ikke helt som tiltænkt.
  
Garnet er jo yderst lækkert, så et nyt forsøg kom i gang. Jeg havde en ny model i tankerne og lavede en strikkeprøve, men det var svært at strikke jævnt i det optrævlede garn.
Som barn har jeg ofte set min mor og mormor dampe optrævlet garn, så det bliver glat igen, så en gryde med vand blev sat over og garnet kom i en plast-si. det skulle så stå i dampen et stykke tid og derefter tørre. Min mor har ofte glemt en gryde, og den er kogt tør og begyndt at lugte. Jeg kunne lige se hende komme farende.
Sådan skulle det ikke gå mig, tænkte jeg. Men ak, det var lige sådan det gik, bortset fra at det næsten ikke lugtede. Men gryden var kogt tør og MEGET varm, så sien var smeltet og varm plastik var begyndt at dryppe ned i gryden. Men det værste var, at det også var smeltet ind i garnet, og da det senere blev koldt og stivende, kunne jeg klippe store klumper plastik ud af garnet. 
Men der kunne jo være gået ild i huset, hvis det havde stået meget længere! og alt dette var en eller flere møllarver skyld i. Fremover kommer ALT mit strik i plastposer.
Jeg har nu stærkt reducerede garnnøgler og må købe mere garn, hvis det skal række til en trøje. Men nu er jeg blevet stædig!
Mon der er andre end mig, som har haft besøg af møl?

mandag den 20. oktober 2014

Pulsvarmere igen

Jeg har strikket pulsvarmere før, da jeg øvede mig på vævestrik, men nu gør jeg det igen. Det er sådan en nem lille ting at øve en teknik eller et mønster på.  Her er det rillestrik og mønsterstrik jeg har blandet. Jeg strikket rundt i magic loop, og jeg har anvendt yaku fra Strikkebogen.dk. Det er utroligt blødt og dejligt og kan klare en tur i vaskemaskinen. Jeg har strikket på p 2½, så det strikkede er tæt og lunt.
Her en variant med skrå striber.

Mønstret hanefjed eller houndstouth er meget populært for tiden, og her er min variant, afsluttet med en række strikkede picoter i en afvigende farve. Garnet er igen yaku, men strikket på p 3, da mønsterstrik ikke må være for fast.

Her har jeg brugt vævestrik til det ternede på p 3, ligeledes i yaku

Igen vævestrik - tre i en - kaldes det vist og strikket i mange forskellige variationer.
Manchetten er åben og skal lukkes med knapper, men jeg ved ikke lige, hvor godt det kommer til at fungere. Den ser i hvert fald bedre ud på hånden.

Vævestrik for 3. gang med krydsede masker. Garnet er udgåede farver fra Karen Noe, uld og angora og noget så blødt og lækkert.

Mønstret hedder spiralrib og garnet er et tweed garn, som indeholder 10% kashmir.
Sløjfen er strikket på p 2 i perlestrik, og jeg har brugt en rest supersoft.
Flere har spurgt til mønstre, men jeg laver det som strikkekits, når jeg er på en udstilling eller holder kurser, og flere er solgt til forretninger som opskrifter, så man kan ikke købe en løs opskrift hos mig, men den erfarne strikker kan se sig frem.......

Jeg er altid på udkik efter nye og anderledes mønstre. Dette fandt jeg her, og det fungerer fint i tykt garn (p 4) men slet ikke i alpaka på p 3.

fredag den 17. oktober 2014

Lidt får jeg da færdigt


Hokkaido af Helga Isager har ligget i skabet hele sommeren, og nu venter den på køligt vejr, så jeg kan komme til at bruge den.
Den er strikket i en tråd spinni og en tråd alpaka 1 fra Isager, og jeg har lavet en kombination af de to størrelser i bogen. Maskeantal og mål er taget fra den mindste model, men ærmer er strikket efter størrelse large.

Den er strikket på langs, og bagefter er der samlet masker op i halsen.
Plissé-effekten i mønstret er en god detalje. Jeg glæder mig til at komme til at bruge den.
70 g blev det til, 70 g - det er ikke meget til en trøje, og den føles også som et let pust at have på, men den luner vældig meget og er SÅ blød.
Modellen er fra Tøndering Strik og garnet er Ito - sensai. Modellen hedder november så den er næsten strikket til tiden.

En meget enkel model, og jeg har strikket ærmerne noget smallere end på modellen, ellers er opskriften fuldt. Den er strikket på p3½ og når jeg har strikket på de firkantede træpinde er der brugt p4. Det er ikke at se, hvor jeg har skiftet fra firkantede til runde pinde.
Den sidste model er fra Hyggestrik og hedder Citrus. Min trøje er en clementin, og den er naturligvis til Iris, som lige er fyldt 2 år, men modellen er en str. 3 år, så den ligger lidt endnu.
Den er strikket i alpaka 2 og highland fra Isager, og den er lækker blød. Garnet er meget velegnet til mønsterstrik og dejligt at strikke med.
Lone Kjeldsen laver så mange fine modeller se dem på hendes hjemmeside.