torsdag den 8. oktober 2015

Børglum og Lønstrup

 Mandag besøgte jeg Børglum Kloster, og det var en stor oplevelse.
De store hvide bygninger rejser sig på bakkeøen i det ellers flade landskab.
Klostret og herregården har en lang og spændende historie.
 Kirken er opført i årene 1100 og 1200 og inventaret er fra 1725. 
Man kan komme ind og se mange af herregårdens oprindelige rum, dog ikke i selve hovedbygningen, da stedet er privatejet og bebos af familien Rottbøll.
Her ses det gamle herregårdskøkken. Det ser rart og dejligt ud, men mange køkkenpiger har slidt for at kunne bespise gårdens mange ansatte.

Linnedskabet med broderede duge, vævede viskestykker, forklæder og stivede kapper.

Portbygningen rummer en spændende butik og hestestalden (til venstre) har skiftende udstillinger, og det var en af disse udstillinger, som trak mig derop.

I dette rum befinder sig nemlig det danske Bayeux tapet, 74 m langt. 9 kvinder har broderet i 14 år!!!!

Tæppet er en nøjagtig kopi, og det er et fantastisk flot stykke arbejde, de har præsteret.

Derefter gik turen mod Lønstrup med et stop ved Lønstrup Knude, hvor fårene blev fodret. Det er den uld, Tina fra Knudegarn får spundet garn af - se de mange nuancer i gråt.

Lønstrup er et dejligt sted med den sjoveste biografbygning, jeg længe har set.

Knudegarn er en fin garnbutik, og så har Tina sit eget garn.
Hun plantefarver sit garn i de flotteste farver. Garnet findes i flere kvaliteter, en-trådet, to-trådet ( en tynd og en tykkere) og en firtrådet. Det er virkelig et dejligt garn.

Her ses et større udvalg.
Jeg fik en del farver med hjem, som jeg nu skal til at strikke med.
Nordjylland byder på så mange oplevelser, så man slet ikke kan forstå, at det skulle være udkant.......
Jeg tror faktisk, de er på forkant med mange ting.

7 kommentarer:

 1. Helt enig - vi er klart forkanten - ikke udkanten ;-) Jeg kan kun gentage: Du har da taget nogle utroligt gode billeder - har du fået nyt kamera? Hvis du har er jeg meget interesseret i at få at vide, hvad det er for et :-)
  Vi er på tur i Lønstrup hvert år mange gange - var du ude på skrænterne? - det er en aktiv lille by. Det ser ud til at knudegarnet nu fås i mange farver, jeg har som sagt kun været der en enkelt gang lige efter det åbnede.

  SvarSlet
  Svar
  1. Lene, jeg har fået en iPhone 6 og den tager fantastisk gode billeder.

   Slet
 2. Helt enig! Nordjylland har hele Danmarks natur i et. Og masser af gammel historie.
  Det er da ikke udkant... det er udgangspunktet.
  Jeg holder meget af at komme kørende opg se Børglum knejse over landskabet. Man kan næsten høre ekkoet efter Stygge Krumpen. Bayeux tapetet ser spændende ud. Og rummet fremhæver da værket på flotteste vis.
  Lækkert garn.. Kan se at jeg trænger til et gensyn med mit nordjyske alter ego.

  SvarSlet
 3. Hvor herligt med denne reportage fra Nordjylland. Jeg faar lyst til et gensyn, selvom jeg var der I august. Saa du faarene, der gik i et indhegnet omraade ved siden af Marianne Isagers have?
  Tak for turen!
  Inge

  SvarSlet
 4. Det er et smukt sted og du har helt ret i, at det er mere forkant end udkant. I det hele taget er udkant et negativt klingende ord man bruger om noget, der ikke helt hører til, og det er bestemt ikke tilfældet her.
  Det er nogle fine billeder du har taget og det garn skal jeg vist have kigget nærmere på.

  SvarSlet
 5. Det med udkantsdanmark må være noget kjøwenhavnerne har fundet på. Der er ikke spor udkant over Nordjylland. Jeg elsker den rå ufriserede natur deroppe. Og så er der højt til himlen. Det er godt.
  Skønt garn hos Knudegarn - jeg mangler at stifte bekendtskab med det. Det må komme. Børglum ligger så smukt. Jeg må helt sikkert op og se Bayeux kopien. Jeg har set den originale - men denne her er da i smukkere omgivelser.

  SvarSlet
 6. Jylland er hovedlandet - og Nordjylland er toppen af hovedlandet ;o) Sådan er det (i min optik) - og kigger man på kortet, vil man se, at vores hovedstad faktisk ligger i udkanten ;oD. Spændende at læse om nordjylland med en besøgendes øjne. Jeg holder selv meget af at besøge Børglum kloster, og har haft mange spændende ture dertil - ofte kombineret med en tur til Lønstrup og den nu fjernede Mårup Kirke. Der var en helt særlig stemning over det sted. Det er der også over Børglum - der er masser af historie (og historier). Bayeux tapetet har jeg (endnu) ikke haft fornøjelsen at se, men vil glæde mig til at se det en dag. Knudegarn har jeg heller ikke haft fornøjelsen af. Mit garnlager siger, jeg gerne må vente lidt. ;o) Det er flotte billeder du har taget.

  SvarSlet