fredag den 25. januar 2013

Marius

I Norge er Marius meget mere end et drengenavn. Det er simpelthen Norges nationalgenser. Mønstret er blevet kult her i 10'erne, og nu har det fået sin egen bog.
Jeg har lånt den på biblioteket, og det er mere end opskrifter, man får også historien bag. Jeg husker sweateren fra min barndom, men nu kender jeg til oprindelsen.
Den blev designet af Unn Søiland i 1953 til filmen "Troll i Ord".
OL-vinderen Stein Eriksen skulle være model, men han var optaget, så det blev hans bror, Marius, som fik tjansen. Og hvilken tjans, opskriften er solgt i mere end 3 mill. eksemplarer, og man skønner, at der er strikket 5 mill. trøjer.
Marius har naturligvis også egen Facebook side.

I dag er mønstret ikke bare et nationalt ikon, men også top- mode og bruges på sengetøj, plaider, tøj, regntøj, kopper, mm.

Farveudvalget er blevet meget større og trøjen fås nu i næsten alle afskygninger.
Personligt synes jeg, at en model med rundt bærestykke er meget kønnere end en med lige tilsatte ærmer.
Blå er en norsk blog, hvor kvinden bag strikker de fineste norske trøjer i nye udgaver og nye farver.

Bogen har også et historisk tilsnit, og det er spændende at læse Unn Søilands historie. Bogen er skrevet af hendes datter, Vigdis. Marius ses på det oprindelige opskriftblad nederst til venstre i bogen.
     
Bogen giver anvisninger på alle mulige (og umulige) beklædningsdele og genstande, som mønstret kan bruges på, og Arne og Carlos har naturligvis også brugt det.
Helle - også en norsk blogger- har denne udgave til sin lille hund i den norske vinter.
Billede
Til slut en lille trøst til alle garnsamlere, hentet fra facebook-siden. Mon ikke den 4. glæde er, når du bruger det færdige resultat.

12 kommentarer:

 1. Jeg elsker især den sidste del 'Trøst for garnsamlere' ;o)
  og den Marius bog må jeg have fingre i. Spændende - og sjovt med strikketøj med historie.

  SvarSlet
 2. Sjov læsning.
  Bodil jeg har et spørgsmål.
  Har du ikke på et tidspunkt vist noget der hed hvede mønsterstrik ?
  Mvh Kirsten

  SvarSlet
  Svar
  1. Nej, det ved jeg ikke hvad er. Det må du have set et andet sted.

   Slet
  2. Tak skal du have. Jeg har også googlet på det og kikket din blog igennem men har ikke fundet det.Var sikker på at det var hos dig jeg havde set det for et års tid siden.
   Jeg søger videre :-)

   Slet
 3. Fed bog og dejligt indlæg du har skrevet om den. Det er da også bare et skønt mønster! Men vist endnu lidt for avanceret for en halvnybegynder som jeg.
  Er pjattet med 'trøst for garnsamlere'. Specielt den med at det isolerer skabet.. hahaha! Ha' en god weekend. Dbh. Liv

  SvarSlet
 4. Sjovt at læse om bogen på din blog. Den var den mest solgte på et tidspunkt før jul heroppe. Meget meget populær - alle strikker Marius. Jeg synes bogen er flot også fordi de har brugt billeder fra norske blogge som har strikket mønsteret. Ha en god weekend - her er der snestorm igen...

  SvarSlet
 5. Tak for tippet om Marius strikkebogen. Jeg har nu bestilt bogen på biblioteket via internettet. Jeg har strikket en norsk sweater med inspiration netop fra Marius. Nu kan jeg så læse om trøjen. Spændende. Tak for en god blog med mange inspirerende indlæg.
  Venlig hilsen
  Kirsten i Tønder

  SvarSlet
 6. Mariusbogen ser fin ud. Det må være sjovt at have en national trøje så alle kan kende en nordmand på lang afstand.

  SvarSlet
 7. Sikke en masse spændende indlæg, du har lavet siden jeg var her sidst. Det er altid så inspirerende at læse med her :-)

  Det er en smuk bog - Mariusbogen - jeg købte et Marius-babyhæfte fra Sandnes inden Lillefrø blev født og skal i gang med et par projekter til hende til næste vinter. Jeg elsker de traditionsrige norske mønstre og glæder mig til at lave en lille Mariuskjole til Lillefrø :-)

  SvarSlet
 8. Så hyggelig at du henviser til min blogg, og samtidig tusen takk for at du sa i fra.

  Takk for trøst til garnsamlere. Jeg leste dem sporenstreks opp for min mann. Jeg la spesielt vekt på det med isolering, da mitt syrom ligger i kjelleren og er litt dårlig isolert. :)

  SvarSlet
 9. Dejligt at se at de norske mønstre kommer frem igen. Jeg har altid holdt meget af de flotte mønstre og kan se at de også kan bruges til andet end trøjer.

  SvarSlet
 10. Ved du om man kan købe den her i Danmark?

  SvarSlet