tirsdag den 23. august 2016

Gode tilbud sidst i august


Tilbud på Rowan Felted Tweed sælges for 50 kr pr nøgle


nedsat fra 78 kr.

Jeg har følgende farver - find farven på farvekortet

Parantesen angiver hvor mange i samme indfarvning


farve 184 - 5 nøgler ( 4+1)
farve 161 - 7 nøgler ( 5+1+1)
farve 190 - 6 nøgler
farve 145 - 14 nøgler (11+3)
farve 151 - 7 nøgler (6+1)
farve 182 - 3 nøgler
farve 150 - 7 nøgler (6+1)
farve 186 - 7 nøgler
Bestil på bodil@madam-munch.dk hvis du vil gøre en god handel


Sjal med lynlås (strikkekit)
findes i to farvekombinationer, og de er begge nedsat til 450 kr i resten af august måned. Skriv hvis du vil have en metallynlås 20 cm med.
Der tillægges porto ved forsendelse - gælder begge tilbud.
Bestil på bodil@mdam-munch.dk


tirsdag den 9. august 2016

Shetland del 3


Shetlands museum i Lerwick er en flot bygning som blev indviet i 2007. Se billeder på hjemmesiden, der er også en fin butik med bøger, strikkegrej og strikkekits mm. Der er gratis adgang til museerne på Shetland, så vi var der af flere omgange. Øverst er en cafe, som er så populær, at det aldrig lykkedes os at komme til at spise der.

 Museet fortæller om Shetlands historie, geologi, kultur og selvfølgelig også om strik. Der vises strikkemodeller fra tidligere tider, både fair isle og lacestrik.

Det andet museum er Tekstilmuseet som har til huse i denne bygning, og stedet hedder Böd of Gremista og er en gammel bygning fra 1780. En böd er en bygning som fiskerne opbevarede deres redskaber i under fiskesæsonen. Det er et lille museum, og de har arrangerer forskellige workshops.
Lace-sjalerne er strikket af så tynd uld, at det næsten synes umuligt at strikke af. Men ikke desto mindre har kvinderne strikket de flotteste sjaler med datidens strikkepinde og i en dunkel belysning, for på Shetland er  der ikke mange lyse timer om vinteren.

Billedet viser strikkebæltet i brug ved mønsterstrikning på 4 lange pinde

Så tyndt er lace-garnet.
Vi var også på den nordligste ø, Unst, hvor kvinderne især var dygtige til at strikke de fine sjaler. Her er også et museum med spindelvævstyndt lacestrik.


 En udtræksseng fra museet i Unst.
Jeg slutter denne tur på Shetland ved at vise stemningsbilleder fra Scalloway, hvor vi som sagt boede. Byen var tilbage i tiden øen hovedstad.


Jeg synes, vi så meget på den lille uge, vi var afsted, men efter at jeg er kommet hjem, har jeg opdaget adskillige steder og strikkedesignere, som jeg ikke fik besøgt. Godt jeg skal afsted igen, for nu har jeg så mange ideer til en strikkerejse til Shetland.

søndag den 7. august 2016

Shetland del 2

 Næste dag kørte vi mod vest og besøgte denne kirkegård på vej mod spinderiet i Sandness. Der er  absolut ingen træer eller buske, og hvis der er blomster på en grav, så er de af plastik.
 Shetland består for en stor del af tørvemoser og de graver stadig tørv, som de fyrer med i mangel af træ. 
Så kom vi til spinderiet Jamieson's i Sandness. Vi kørte i lang tid ad små snoede veje, der blev mindre og mindre og tænkte, at her kan der da ikke ligge et spinderi. Men det gjorde det!
Et grønt ladekompleks, som bestemt ikke ser ud af meget, indeholder Jamieson's Spinning Mill.
Man går bare ind og snuser rundt, men ved større grupper bestiller man en rundvisning.
Her ses ulden, når den kommer op i kartemaskinen. Så er den vasket, og de fortalte, at ud af 10 kg uld er der kun 1 kg tilbage, når skidt og møg er sorteret fra efter vask.

 Her tvindes tråden
 Fra fed til cones

 Der er også et salgslokale, og der var ikke gjort meget ud af opstilling og udsmykning, men vi køber jo alligevel :-)
Jeg måtte have en færdigstrikket trøje, men garn og et farvekort kom også i posen.



På vej videre spiste vi frokost i Weisdale Mill, et fantastisk smukt område. Det er en gammel vandmølle, som  er indrettet til kunstudstillinger og en cafe. Der er en flot salgsudstilling fra forskellige kundthåndværkere..
Stedet har inspireret Ann Cleeves til krimien Hvide Nætter, og den havde jeg lige læst, så det gav stedet en ekstra dimension.

Vi kørte videre til klipperne ved Echaness, og gik ture flere steder. Solen skinnede, vi kikkede på fugle, og nød det i fulde drag.


fredag den 5. august 2016

Shetland del 1

Vi boede i Scalloway, en lille by 10 km fra hovedbyen Lerwick og dens kendetegn er ruinen af en gammel borg fra 1600-tallet.

Vi gik en tur i området, og stor var vores overraskelse, da vi så en blomstrende fuchsiabusk vokse langs vejen. Jeg troede slet ikke, at den kunne trives i de barske forhold.
Næste dag tog vi til Sumburgh fyr, hvor vi besøgte Carla Meijsen og hendes mand Jan. De boede i en lejlighed på fyret, hvor Carla havde fået et ophold på en måned.

Vi gik en tur for at se fugle og måske en hval - de havde været i området i den forgangne uge, men vi så delfiner, søpapegøjer og suler. Det er et smukt område på den sydligste spids af øerne.


Om eftermiddagen skulle vi være med i en strikkecafe i Mareel i Lerwich, og på vejen derop besøgte vi The Shetland Designer, Wilma Malcolmson. Hun strikker de fineste designs og er velrenommeret for sin farvesætning.

 Hun har sit værksted i Cunningsburgh og en lille udstilling, men hendes strik kan købes flere steder på Shetland.

Jeg måtte prøve en af hendes tams, huerne med de flotte indtagninger i pulden. 

  Mareel er et medborgerhus i Lerwick med biograf, cafe, en sal og en del mere. Der kom vi ofte i den tid, vi var på Shetland. 
Strikkecafeen var en gruppe af damer, som strikkede til velgørenhed, og Carla fortalte om sin opdagelse med Magic Motivs. Det hører I helt sikkert mere om, det lyder meget spændende.

Damerne strikkede med strikkebælte, se her hvordan og se mere her


Jamieson's har en butik på gågaden i Lerwick, og jeg nåede lige at kikke indefor, men så skulle de lukke, og jeg kunne jo komme senere. Men farveudvalget er overvældende!

torsdag den 4. august 2016

På vej til Shetlandsøerne - med et stop i Edinburgh

Denne rejse har været planlagt længe, jeg MÅ besøge disse øer, som er så verdensberømte for deres strik, men på vejen ligger Edinburgh, som også er et besøg værd, så vi havde et par overnatninger der, inden vi tog videre.

Edinburgh Castle er en kæmpestor turistattraktion, faktisk et af de mest besøgte steder i verden. Vi kom, da de åbnede og der var en alenlang kø allerede, men det gik trods alt pænt hurtigt. Der var store forberedelser til Tattoo i august. Efter et par timer havde vi set slottet med omgivelser, og kunne gå ned i byen igen. 
 Vi boede meget tæt på St. Mary's Cathedral,og en eftermiddag kl. 17 deltog vi i Evening Song, en smuk begivenhed med den dejligste korsang.
Under hver stol var en knæpude broderet i korssting med et et motiv og et navn. Der var rigtig mange siddepladser, så mange frivillige må have været i gang

 Vi har en svaghed for boghandler. Når vi kommer til en storby, må vi ind og se, hvad der er på hylderne, hvordan de indretter sig mm. Boghandlen i Edinburgh er en af de flotteste, jeg har set. Desværre husker jeg ikke, hvad den hed, men beliggende i en flot bygning med en imposant trappe til de andre 2 eller 3 etager. Øverst var der en stor cafe. Børneafdelingen var specielt indbydende.
I vindueskarme var der dekorative opstillinger

 Der var en hel bogreol med Beautiful Books, og her var opstillet de flotteste bogrygge- en sand fryd for øjet. Det var svært at løsrive sig fra denne boghandel, men tiden var jo knap, og vi skulle nå flere steder.
Skotlands National Museum var en sjov størrelse, helt anderledes bygget op end vores national museum. Der var mange forskellige udstillinger i mange etager. Hallen var meget flot.
Jeg forsøgte at finde The Gunnister Man, hvis tekstile rester skulle befinde sig her på museet. Jeg blev vist flere forskellige steder hen, men fandt intet. 
I en udstilling om mode fandt jeg denne fair-isle striktrøje og et par mønsterbøger.
Udenfor på gaderne bugner turistbutikkerne med skotsktern eller tartan som det hedder på engelsk.  Hvert tern har sin historie i Skotland, hvor det hører hjemme, og er også kendt under navnet klantern, fordi de gamle skotske klaner havde hver deres mønster og dermed kendemærke. I dag er der omkring 100 forskellige klaner

Whisky  i et utal af mærker.

 Næste dag havde vi tid til et besøg i den botaniske have - et meget flot syn.
Om eftermiddagen sad vi ombord i et lille fly (godt 30 sæder) på vej til Shetlandsøerne.