tirsdag den 9. august 2016

Shetland del 3


Shetlands museum i Lerwick er en flot bygning som blev indviet i 2007. Se billeder på hjemmesiden, der er også en fin butik med bøger, strikkegrej og strikkekits mm. Der er gratis adgang til museerne på Shetland, så vi var der af flere omgange. Øverst er en cafe, som er så populær, at det aldrig lykkedes os at komme til at spise der.

 Museet fortæller om Shetlands historie, geologi, kultur og selvfølgelig også om strik. Der vises strikkemodeller fra tidligere tider, både fair isle og lacestrik.

Det andet museum er Tekstilmuseet som har til huse i denne bygning, og stedet hedder Böd of Gremista og er en gammel bygning fra 1780. En böd er en bygning som fiskerne opbevarede deres redskaber i under fiskesæsonen. Det er et lille museum, og de har arrangerer forskellige workshops.
Lace-sjalerne er strikket af så tynd uld, at det næsten synes umuligt at strikke af. Men ikke desto mindre har kvinderne strikket de flotteste sjaler med datidens strikkepinde og i en dunkel belysning, for på Shetland er  der ikke mange lyse timer om vinteren.

Billedet viser strikkebæltet i brug ved mønsterstrikning på 4 lange pinde

Så tyndt er lace-garnet.
Vi var også på den nordligste ø, Unst, hvor kvinderne især var dygtige til at strikke de fine sjaler. Her er også et museum med spindelvævstyndt lacestrik.


 En udtræksseng fra museet i Unst.
Jeg slutter denne tur på Shetland ved at vise stemningsbilleder fra Scalloway, hvor vi som sagt boede. Byen var tilbage i tiden øen hovedstad.


Jeg synes, vi så meget på den lille uge, vi var afsted, men efter at jeg er kommet hjem, har jeg opdaget adskillige steder og strikkedesignere, som jeg ikke fik besøgt. Godt jeg skal afsted igen, for nu har jeg så mange ideer til en strikkerejse til Shetland.

5 kommentarer:

 1. Tak for turen. Smukke steder og fantastisk strik. Det må være ekstra spændende at se deres lace efter turene til Estonia.

  SvarSlet
 2. Sikken fantastisk rundtur, Bodil - hvor er der dog råt og smukt :-) Smuk trøje, du købte med hjem og så burde du da også have købt en Tam - den klæder dig :-) Der er godt nok meget spændende at kigge på og åbenbart mere endnu, kan jeg forstå - så er det godt, at du arrangerer en tur :-) Synes det lyder vildt, at der er så mange kg skidt og møg på deres får ;-) men det kan være det også er normen andre steder ;-)

  SvarSlet
 3. Tak for turen -I har da godtnok set og oplevet meget...
  Hvor er det bare en rå og barsk natur - det er nogle flotte billeder. Jeg bliver så imponeret af Lace- sjalerne. Sikke et arbejde det har været i ofte mørke tider. Kan godt forstå du har masser af inspiration til endnu en tur :-)

  SvarSlet
 4. Sikke en skøn tur I har haft. Er lige kommet hjem fra en tur i Skotland. I lufthavnen i Edin burger mødte jeg en dame som skulle til strikkefestival på Shetlandsøerne i denne weekend. Hun undrede sig over at jeg kunne få strikkepinde med i flyet. Jeg har altid pinde af træ med og det har jeg aldrig haft problemer med.

  SvarSlet
 5. Sikke en skøn tur I har haft. Er lige kommet hjem fra en tur i Skotland. I lufthavnen i Edin burger mødte jeg en dame som skulle til strikkefestival på Shetlandsøerne i denne weekend. Hun undrede sig over at jeg kunne få strikkepinde med i flyet. Jeg har altid pinde af træ med og det har jeg aldrig haft problemer med.

  SvarSlet