mandag den 30. juni 2014

Marimekko og Arabia

Når man siger Finland, siger man også Marimekko. Valmuen fejrer 50 års jubilæum i år, og der var en festudstilling i butikken i Helsinki. Læs historien på hjemmesiden.
Marimekko-design er så populært som nogensinde og omfatter langt mere end tekstiler.
Karen nyder fødselsdagsbordet.

"Blomster er smukke i naturen, men ikke på tryk. Der kommer aldrig et Marimekko-mønster med blomster. Det slog det finske designfirmas chef Armi Ratia offentligt fast i begyndelsen i 1960'erne. Mindst én af hendes designere blev provokeret og gav sig straks til at male blomster, og det blev chefen nok alligevel glad for. For ud af designerens trodsighed kom i 1964 et af de mest ikoniske mønstre i nordisk tekstildesign: Unikko, som på finsk betyder valmue."
Læs mere her

Der er et fantastisk udvalg i tekstiler, så det var virkelig svært at vælge, men valget faldt alligevel på et mønster med valmuen.

Der var endnu mere, så det var til at blive hel skeløjet af.

I en af kunsthåndværkerbutikkerne så vi strikkede smykker af en tekstilkunstner Marika Niskanen. Hun har også lækre strikkede tekstiler

Her en mere utraditionel form

Et besøg i Finnland rummer også et besøg på Arabia-fabrikken. Det startede med porcelæn, men nu omfatter koncernen også Fiskars, Ittala, Finlayson, Den kongelige Porcelænsfabrik og mange flere. 
I deres showroom kunne man se hverdagskunst, her Fiskars sakse i stort antal

Økser

spader

og pander.
Ved første øjekast ligner det en kunstudstilling, men når man kommer tæt på, ser man de daglige brugsgenstande og undres.
Butikken med alle mærkerne er enorm, men med fly er det ikke nemt at transportere noget, for der var mange lækre ting, man kunne ønske sig at købe.
Det er ikke uden grund at Finland var designhovedstad i 2012
Et besøg i den finske hovedstad kan varmt anbefales.

3 kommentarer:

 1. Mor og jeg besøgte Kunstindustrimuseet i Kbh. i anledningen af Marimekko udstilling der... Og fik indblik i hvor meget mere end valmuen de stod for.
  Jeg var ikke klar over at Arabia og var Fiskars mm. Vores første stel var et hvidt Arabia... sjovt nok!
  Jeg får bare lyst til at gense Helsinki!

  SvarSlet
 2. De finner kan bare noget med design. Og Marimekko er bare så flot. Det er en spændende tur du har os med på :o)

  SvarSlet
 3. De valmuer er helt klart kommet for at blive ;-) Sikken et festligt fødselsdagsbord.
  Det er utroligt, at hverdagsgenstande kan få så skulpturel en virkning - det ser virkelig betagende ud :-)
  De strikkede smykker falder jeg ikke helt for, men ideen er da sjov - sådan en stor kæde ville da også kunne overdøve en vrangvendt snoning ;-)

  SvarSlet